Uluslararası Öğrenci Akademisi - Tezhipte Geometrik Desenler Atölyesi
1044 görüntüleme
22 Haziran 2019
Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı'nın desteğiyle, Ensar Vakfı kuruluşu olan İstanbul Tasarım Merkezi'nde gerçekleştirilen "Mimari Tasarım Atölyesi" ve "Tezhipte Uygulamalı Geometrik Desenler Atölyesi" Uluslararası Öğrenci Akademisi İhtisas Atölyeleri programı başarıyla tamamlandı.
YTB Uluslararası Öğrenci Akademisi kapsamında 06 Şubat - 24 Nisan 2019 tarihleri arasında 12 hafta süreyle Yasemin Demir ile Tezhip Sanatında Geometrik Desenler Atölyesi, 09 Şubat - 27 Nisan 2019 tarihleri arasında Dr. Öğr. Üyesi Onur Şimşek ile Mimari Tasarım Atölyesi gerçekleştirildi.
Geometrik desenlerin tezhip içerisinde kullanımı hedeflenen atölye çalışmasında; Selçuklu ve Osmanlı dönemlerindeki mimari ve el yazmalarında kullanılan geometriler temel alındı.
Geometrik desenlerin çizim tekniği ile Türk tezhip sanatında motif çizimi ve kompozisyon bilgisine 3 aylık süre içerisinde en temel düzeyde giriş yapılan öğrencilerin; Selçuklu ve Osmanlı'dan seçmiş olduğu geometrik desen içerisinden kendi oluşturdukları desenlerle ile farklı tasarımlar ortaya çıkardılar.
YTB Uluslararası Öğrenci Akademisi kapsamında gerçekleştirilen Mimarlık Atölyesi'nin amacı yurtdışından ülkemize mimarlık ya da iç mimarlık bölümlerinde okumak için gelen öğrencilerin, Türkiye'nin zengin mimarisini yakından tanımasının yanı sıra farklı ülkelerden gelen öğrencilerin kültürel zenginliğini mimarlık merkezinde atölyeye yansıtarak, orta ve uzun vadeli projeler için zemin oluşturdu.
Öğrenciler bir taraftan Türkçe'lerini geliştirirlerken, diğer taraftan branşları için çok önemli olan kavramlara aşina oldular.
Uluslararası Öğrenci Akademisi ile öğrencilerin akademik ve mesleki donanımlarının artırılması, proje üretme, gerçekleştirme ve yönetme becerilerinin geliştirilmesiyle birlikte öğrencilere sivil toplum bilinci ve organizasyon kabiliyetinin kazandırılması, sosyal sorumluluk ve farkındalık oluşturulması hedeflendi.
Türkiye Bursları kapsamında ülkemizde lisans veya lisansüstü eğitim gören yabancı uyruklu öğrencilerin, öncelikle burada geçirecekleri sürece, yaşadıkları çevreye, okul ortamlarına adaptasyonlarını kolaylaştırmak, bu öğrencilerin sosyal ve kültürel donanımlarını güçlendirerek, kendi aralarında ve ülkemiz insanları ile sağlıklı bir iletişim ortamının gelişmesini sağlamak amaçlanmıştır.