Harold d. Weaver - Sömürgeciliğe Karşı Bir Duruş: Afrika Sineması

962 görüntüleme
22 Kasım 2017
Sömürgeciliğe Karşı Bir Duruş: Afrika Sineması

Afrika, özellikle Sahra-altı ülkeleri sömürgeciliğe karşı kazandıkları bağımsızlıkları sonrasında film üretimine ancak geçebilmiştir. Üretilen ilk filmlerde Batı'nın kıtada bıraktığı sömürgecilik mirasıyla yüzleşilmeye çalışılmış, 1960'lı yıllarda artan siyah bilinçle birlikte daha politik bir mücadeleyi de yedeğine almıştır.

Afrika'da film yönetmenleri; bir yandan sinema manifestoları, düzenledikleri toplantılar ve sinema festivalleriyle birlikte dinamik bir film dili oluşturmanın imkânını sorgularken, diğer yandan bağımsızlıklarını yeni kazanmış ülkelerde sinema üretmenin maddi zorluklarıyla da yüzleşmişlerdir. Afrika sineması, doğuşundan itibaren sömürgeci estetiğin yerine, sömürgesizleştirmeye çalıştığı yeni bir bakış da yaratma gayretinde bulunmuştur.

Afrika uzmanı Harold d. Weaver ve Yusuf Ziya Gökçek'in konuk olduğu, modern Afrika'nın siyasal ve ekonomik bağımsızlık sürecinde kıta sinemasının olanaklarını, sorunlarını tartışacağımız bu söyleşide, aynı zamanda bu sinemanın tarihsel olarak nasıl geliştiğine, dinamiklerinin ne olduğuna, sömürgeci dile karşı bir alternatif oluşturup oluşturmadığı da konuşulacaktır.

Panel Konuşmacıları:
Harold D. Weaver
Yusuf Ziya Gökçek

Tarih: 4 Kasım 2017 Cumartesi Saat: 16.00
Yer: İstanbul Tasarım Merkezi

Dr. Harol Weaver Kimdir?
University of Massachusetts'ten Eğitim ve İletişim alanlarında Doktora derecesine sahiptir. ABD'de bulunan Rutgers Üniversitesi'nde Afrika Araştırmaları Merkezi kurarak yöneticiliğini yapmıştır. Birçok uluslararası film festivalinde eleştirmen olarak yer almıştır. Afrika Sineması konusunda birçok çalışmaya imza atan Dr. Weaver, yönetmen Sembene Ousmane'nin filmlerini kritik eden bir kitabın da yazarıdır. Dr. Weaver, Harvard Üniversitesi bünyesindeki W.E.B. Du Bois Araştırma Merkezi'nin eski uzmanlarından olup halen Harvard Üniversitesi Hutchins Center for African American merkezinde çalışmalarını sürdürmektedir. Black Film ve The Blackquaker, kuratörlüğünü yaptığı projelerden bazılarıdır.